ایران
كشور ايران سرزمين پهناوري است كه هجدهمين كشور جهان از نظر وسعت 1.648.000 كيلومتر مربع مساحت دارد و در جنوب غربي آسيا، ميان كشورهاي تركمنستان، آذربايجان و ارمنستان در شمال، افغانستان و پاكستان در شرق و ترکیه و عراق در غرب قرار دارد. سراسر مرزهاي جنوبي ايران را كرانه هاي خليج فارس و درياي عمان دربر گرفته است.
مجموع مرزهاي خشكي ايران 5170 كيلومتر، و مجموع مرزهاي آبي آن در شمال و جنوب، 2510 كيلومتر میباشد. ايران در قلب خاورميانه جاي گرفته است و چون پلي درياي مازندارن، يعني زيباترين درياچه جهان را به خليج فارس وصل مي نمايد.
ایران 30 استان دارد که تمامی آنها جاذبه های گردشگری خاص خود را دارند که عبارتند از:آذربايجان شرقى، آذربايجان غربى، اردبيل، اصفهان، ايلام، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبى، خراسان رضوى، خراسان شمالى، خوزستان، زنجان، سمنان، سيستان و بلوچستان، فارس، قزوين، قم، کردستان، کرمان، کرمانشاه ، کهکيلويه و بويراحمد، گلستان، گيلان، لرستان، مازندران، مرکزى، هرمزگان، همدان، يزد
ميانگين سني مردم ايران 25.8 سال است. اميد به زندگي براي زنان در بدو تولد 72.07 سال و براي مردان 69.12 سال است.
ايران به دليل موقعيت خاصش در منطقه اوراسيا از موقعيتی استراتژيك خاصي برخوردار است و همواره به عنوان پل ارتباطی شرق و غرب مورد توجه بودهاست، چنانکه در روزگاران کهن بخش مهمی از جاده مبادلاتی و تاریخی ابریشم از ایران عبور میکردهاست.
ايران همچنین يكي از كشورهاي بنيانگذار و تأثیرگذار در سازمان ملل متحد، اوپك و سازمان كنفرانس اسلامي است و به دليل داشتن منابع فراوان نفت و گاز نقش مهمي در امنيت انرژي بينالمللي و اقتصاد جهاني ایفا ميكند. دین اسلام دین رسمی و مذهب شيعه مذهب رسمي ايران است.
جمعيت ايران بر پايه آمار سال 1385 حدود ۷۰ میلیون و ۴۷۲ هزار نفر اعلام شده استايران در سال ۱۳۱۶ ه. ش. از لحاظ تقسيمات كشوري، ابتدا به ده استان و به مرور تا سال ۱۳۸۳ به 30 استان، 362 شهرستان، 918 بخش، 2430 دهستان، 1060 شهرستان با مركزيت تهران تقسیم شده است.
تعداد شهرهای کشور در 75 به 614 شهر و در سال 85 به 1115 شهر افزایش یافتهاست.
51 درصد از مردم ايران فارس، 24 درصد آذري، هشت درصد گيلك و مازندراني، هفت درصد كرد، سه درصد عرب، دو درصد لر، دو درصد بلوچ، دو درصد تركمن و يك درصد بقيه قوميتها هستند. 98 درصد مردم ايران مسلمان و دو درصد جمعيت هم اقليتهاي مذهبي شامل زرتشتي، مسيحي و يهودي هستند. زبان رسمي كشور فارسي است كه 77 درصد جمعيت بالاي 15 سال كشور ميتوانند به اين زبان بخوانند و بنويسند.
تنوع اقلیمی و زیستی ایران، این کشور را جزو 5 کشور برتر جهان و از نظر تاریخی و فرهنگی بین ١٠ کشور برتر دنیا قرار داده است. به عبارت دیگر از نظر جاذبه های توریستی کشورمان جزو ١٠ کشور برتر بشمار می آید.
از جمله چشم اندازهاي ديدني و فراموش نشدني طبيعت ايران به چشمه ساران زلال، انارستان ها، باغ هاي پسته، رديف درختان تبريزي، كوچ كاروان هاي عشاير در فصل هاي گوناگون شب هاي پرستاره، صخره ها، كوه ها، پستي ها و بلندي هاي پايان ناپذير، آتشفشان هاي خاموش و پوشيده از برف، جنگل هاي انبوه، رشته كوه هاي البرز و كرانه هاي درياي مازندران میتوان اشاره کرد كه خاطره اي بي مانند در اذهان گردشگران به جاي مي گذارند.
ایران امروزه از اقوام زیادی از جمله: فارسیزبانان، آذری، کرد، لر، بختیاری، بلوچ، مازندرانی، گیلک، قشقایی، عرب، لک، تالشی، ترکمن، خلج، آشوری، کلدانی، مندایی(صائبی)، تات، گرجی، سیستانی، ارمنی، و یهودی تشکیل شدهاست.
در ایران در مجموع حدود ۷۵ زبان و گویش رواج دارد و بزرگترین گروههای زبانی ایران را فارسی، ترکی آذربایجانی، کردی، ترکمنی، گیلکی، مازندرانی، خلجی، تالشی، لری، بختیاری، عربی، بلوچی، لکی، دیلمی، تاتی، ارمنی، آشوری، مندایی، گرجی، عبری، کلدانی و… تشکیل میدهند.
ترکیب زبانی جمعیت ایران بر اساس «کتاب واقعیتهای جهان سیا» ۵۳٪ فارسی و گویشهای فارسی، ۱۸٪ ترکی و دیگر گویشهای ترکی، ۱۰٪ کردی، ۷٪ گیلکی و مازندرانی، ۶٪ لری، ۲٪ بلوچی، ۲٪ عربی و ۲٪ زبانهای دیگر است.
زبان رسمی و اداری ایران فارسی است. فارسی یکی از زبانهای شاخه هند و اروپایی است. براساس اصل پانزدهم قانون اساسی ایران کتابهای درسی باید با این زبان و خط باشد، ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.
از خصوصيات مهم سرزمين ايران كه از نظر جهانگردي بسيار با اهميت مي باشد، وجود رشته كوههاي سر به فلك كشيده، جلگه ها، دشت هاي هموار، ناحيه هاي كويري، رودها و درياچه هاي گوناگون میباشد كه موجب شده است در هر زمان از سال، در هر گوشه از آن يكي از چهار فصل را بتوان ديد به گونه اي كه در زمستان، در درياي خوب و آرام جنوب به ورزشهاي آبي همچون شنا و اسكي روي آب و در همان زمان، در كوهستان هاي شمال و غرب كشور، به ورزشهاي زمستاني مانند اسكي و كوهنوردي پرداخت و هم زمان در شهرهاي بسياري در كرانه هاي درياي خزر، از هواي دلپذير بهاري لذت برد.
از جمله مهم ترين قله هاي ايران عبارتند از: دماوند در شمال شرقي تهران با ارتفاع 5671 متر، سبلان در غرب با ارتفاع 4880 متر، سهند در جنوب تبريز با ارتفاع 3707 متر، تخت سليمان در مركز مازندران با ارتفاع 4820 متر، زرد كوه در بختياري با ارتفاع 4550 متر، دنا در شمال ياسوج با ارتفاع 4309 متر، تفتان در جنوب زاهدان با ارتفاع 3941 متر و ده ها قله ديگر كه در سرتا سر ايران پراكنده اند. پيچيدگي و گوناگوني سازندهاي آهكي، غارهاي فراواني در استان هاي مختلف، به ويژه در آذربايجان، كردستان و همدان به وجود آورده است كه مورد توجه جهانگردان بي شماري كه براي بازديد از درون اين غارها به ايران سفر مي كنند قرارگرفته است.
گردشگری در ایران به مجموعه امکانات گردشگری از جمله بناهای تاریخی، مکانهای تفریحی، طبیعت، حمل و نقل، هتلداری و… گفته میشود. گردشگری ایران به عنوان یک صنعت از ظرفیتهای بسیار بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است.
بر پایهٔ گزارش سازمان جهانی جهانگردی، ایران رتبه دهم جاذبههای باستانی و تاریخی و رتبه پنجم جاذبههای طبیعی را در جهان دارا است، ولی با این وجود به دلیل محدودیتهای اجتماعی و تفریحی تاکنون چندان در جذب گردشگران خارجی موفق نبودهاست.
فرهنگ ایرانی ریشه در تاریخ دارد. برای شناخت فرهنگ ایران باید به کشورهای مستقلی که در پیرامون ایران هستند نیز نگریست. افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، پاکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و حتّی ارمنستان و گرجستان و همچنین کردهای عراق و ترکیه همگی کم یا زیاد گوشهای از فرهنگ ایران را به ارث بردهاند. حتی سرود ملی پاکستان به زبان پارسی است.
در مجموع میتوان عناصر فرهنگ ایرانی را که فراتر از مرزهای ایران است را به اختصار چنین برشمرد:
زبان پارسی که مهمترین شاخص فرهنگ ایرانی است.
اعیاد ملی از جمله نوروز
شخصیتهای اسطورهای از جمله رستم
اساطیر تمثیلی همچون دیو و سیمرغ
معماری ایرانی